CZY MUSISZ SCHUDNĄĆ?
W krajach Trzeciego Świata największym problemem żywieniowym jest głód.
Natomiast w krajach wysoce rozwiniętych największym problemem jest nadmiar
spożywania pokarmów obfitujących w tłuszcz.
Tkanka tłuszczowa odkładająca się nadmiernie w organizmie powstaje właśnie
na skutek spożywania nadmiernej ilości wysokokalorycznych pokarmów oraz
siedzącego trybu życia i braku aktywności ruchowej.
Stajesz przed lustrem i mówisz: mam nadwagę. Ale sam wygląd o tym nie
świadczy, nie wiesz przecież, czy to nadwaga, czy może już otyłość. A nadwaga to
przecież krok do otyłości. Tak więc na wstępie chciałabym, abyście policzyli sobie, czy
naprawdę potrzebujecie schudnąć i ile powinniście schudnąć.
Do obliczenia prawidłowej masy ciała zgodnie z zaleceniami WHO
posługujemy się wskaźnikiem masy ciała według Queteleta, określanym jako Body
Mass Index, w skrócie BMI. Jest to anglojęzyczna nazwa wskaźnika oceniającego wagę
ludzi powyżej 20. roku życia.
Wskaźnik BMI obliczany jest na podstawie wagi i
wzrostu.
Wzór pozwalający obliczyć ten wskaźnik ma następującą postać:

Na przykład BMI osoby, która waży 73 kg i ma 173 cm wzrostu wynosi 24,39.

Wzorcowe wyniki wskaźnika BMI dla dorosłych w wieku 20 lat i starszych

  • > 18,5 niedowaga
  • 18.5 – 24,9 zakres normy
  • 25,0 – 29,9 nadwaga
  • ≤ 30,0 otyłośc

Interpretacja wyników wskaźnika BMI

Interpretacja BMI wg WHO
BMI (kg/m2) Interpretacja
< 20 może wystąpić niedożywienie
20-25 najmniejsze ryzyko zwiększonej umieralności
25­30 mogą wystąpić problemy zdrowotne związane z nadwagą
30­40 otyłość z konsekwencjami zdrowotnymi
> 40 otyłość dużego stopnia, zagrożenie życia
Interpretacja BMI wg Ferro Luzzi i wsp. (1992)
BMI (kg/m2) Interpretacja
< 16 III stopień przewlekłego niedoboru energii
16-16,9 II stopień przewlekłego niedoboru energii
17-18,4 I stopień przewlekłego niedoboru energii
18,5-24,9 Zakres normy
25-29,9 I stopień otyłości
30-39,9 II stopień otyłości
> 40 III stopień otyłości

Do tego wskaźnika należy podchodzić z ostrożnością. Przy wyliczaniu BMI zazwyczaj nie ma podanej interpretacji uwzględniającej wiek i płeć. Na  przykład, kobiety posiadają więcej zapasów tkanki tłuszczowej niż mężczyźni przy tym samym BMI (u zdrowych dorosłych kobiet wskaźnik tkanki tłuszczowej waha się od 20 do  29, u mężczyzn zaś od 18 do 23%). Ponadto, starsi ludzie mogą mieć większą otyłość niż młodsi dorośli mający ten sam wskaźnik BMI, ponieważ u osób starszych zanika masa mięśniowa, a zwiększa się ilość tłuszczu.

Odchudzanie Tabelka BMI

Tabelka BMI nie jest odpowiedni dla:

  • niemowląt
  • dzieci
  • młodzieży
  • kobiet w ciąży
  • kobiet karmiących piersią
  • dorosłych powyżej 65 r.ż.
  • bardzo umięśnionych ludzi
  • sportowców wytrzymałościowych takich jak np. biegacze

BMI nie jest idealnym sposobem pomiaru, gdyż nie rozróżnia tkanki tłuszczowej od mięśni. Z tego wynika, że osoby z niskim poziomem tłuszczu, ale mocno umięśnione także będą miały wysokie BMI. Np. Ci mężczyźni ważą tyle samo, i mają takie samo BMI, ale różnią się podziałem tkanki tłuszczowej i mięśni.

Dzieci i młodzież

U dzieci i młodzieży, wskaźnik masy ciała jest używany do oceny niedowagi, nadwagi, a także w stosunku do określania ryzyka otyłości. Wskaźnik BMI obliczany dla dzieci, odnosi się także do wieku, płci i specyfiki dla danego wieku. Dziecko, które jest stosunkowo ciężkie może mieć wysokie BMI dla jego wieku. To określa czy dziecko ma nadmierną nadwagę, i czy dalsza ocena będzie potrzebna, aby pomóc dziecku (rola diety, aktywności fizycznej). W tym zakresie pracują specjaliści opieki zdrowotnej, którzy mogą posługiwać się złożonymi metodami w celu identyfikacji niedowagi lub nadwagi u najmłodszych.

Zakres wyników BMI interpretuje się również biorąc pod uwagę wpływ masy ciała na niektóre choroby. Jeśli BMI wzrasta, to wzrasta również ryzyko niektórych chorób. Ważne jest, żeby pamiętać, iż BMI jest tylko jednym z wielu czynników używanych do przewidywania ryzyka związanego z chorobami.

Większe ryzyko u osób z nadwagą i otyłością może dotyczyć m.in.:

  • przedwczesnej śmierci
  • chorób układu krążenia
  • wysokiego ciśnienia krwi
  • zapalenia kości i stawów
  • niektórych postaci raka
  • cukrzycy

Inne czynniki, które są ważne kiedy obliczamy ryzyko zdrowotne:

  • dieta
  • aktywność fizyczna
  • obwód talii
  • ciśnienie krwi
  • poziom cukru we krwi
  • historia choroby w rodzinie